Rendelőnk telefonszáma:

+36 20 388 1441

Amennyiben a szám foglalt kérjük hívja a központi recepciónkat az alábbi elérhetőségen

+36 1 700 3930

A gyermekfogászat a gyermekek fog- és szájbetegségeinek, illetve azoknak a megelőzésével foglalkozó tudomány. Sokan nem is tudják, de a gyermekfogászat jelentősége sokkal nagyobb, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen a gyermekfogászati kezelések a gyermek egész életére meghatározzák a dentális egészséghez, fogászati kezelésekhez való viszonyát.

A tejfogak fontosságáról

Az emberi szervezetben két rend fogazat fejlődik ki. Az első rend, az úgynevezett tejfogazat (időleges fogak, dentes decidui), a születés után hat hónappal kezd megjelenni, a maradó fogak (dentes permanentes) pedig a hatodik életév után.  A fogazat fejlődése az embrionális élet 7. hetében kezdődik meg, amikor is a jövendőbeli kisbaba szervezete fogakat "épít". Az egészséges fogak "kialakítása" érdekében a kisbabának kalcium, foszfor és más ásványi anyagok, valamint vitaminok kombinációjára van szüksége. A tejfogak kinövése a 6. és 24. hónap között történik, de részben már a születés előtt kialakul mind a húsz tejfog.

A tejfogak fontos szerepet töltenek be a helyes harapás és rágás kialakulásában, a beszédhangok helyes képzésének kialakulásában. Ezen kívül helyfenntartó szerepük van a maradó fogak számára. Maradó fogazatról csak az utolsó tejfog kihullása után beszélünk, s a fogsorban elfoglalt helyük sorrendjében jelennek meg.

A kisgyermekek fogászati prevenciójáról

A fogászati ellátásban hatalmas szerep jut a fogászati problémák megelőzésnek, azaz a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése, valamint kifejlődésük meggátlása. 

A kisgyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége, hiszen a szülőknek kell gyermekeiknek megtanítani, hogy milyen fontos fogaik egészségének megőrzése. Nagyon fontos, hogy a szülők gyermekeiket évente 3-4 alkalommal, már igen fiatalon, 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz. Amennyiben félévenkénti rendszerességgel ellátogatnak gyermekeikkel választott fogorvosukhoz, és ellenőriztetik a fogaik állapotát, csak nyerhetnek vele, hiszen időben felfedezhető a baj, és időben orvosolható is, emellett tanácsokat kaphatnak a helyes fog- és szájápolási kultúra elsajátításához.

A tejfog szuvasodásáról sok szülő tévesen úgy hiszi, csak átmeneti probléma, hiszen a tejfog úgyis kiesik majd. Ez azonban helytelen gondolatmenet, hiszen a szuvas tejfog fájdalmat okozhat a gyermeknek, emellett a fog korai kihullása módosítja az áttörőben lévő maradó fogak helyzetét. Ezért is különösen fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hogy a szuvasodás még időben kezelésre kerüljön, és ne kelljen a szükségesnél korán eltávolítani a tejfogat.

Tejfogak kezeléséről

A tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké, az idegkamrák jóval nagyobbak a zománcréteg pedig vékonyabb, így gyorsabban szuvasodik a fog, a panaszok azonban a maradó fogakéval megegyezőek, így fájdalmat okozhatnak a gyermeknek.

A tejfogak kezelése az elváltozás méretétől függően érzéstelenítésben vagy a nélkül történik. Amikor a tejfog felületén még csak apró a szuvasodás, akkor jóval könnyebb eltávolítani a szuvas részt, mert elegendő elcsiszolni a fogat, majd ecsetelni azt.

A tejfogak tömésénél az eljárás során a szuvas felületet jól tisztíthatóvá tesszük fúrással, majd behelyezzük a tömőanyagot a fogba nem minden esetében szükséges elérzésteleníteni a kisgyermeket. A tömés során a tejfogba egy speciális tömőanyag (üvegionomercement) kerül, melynek nagy előnye, hogy „fluoridraktárként” szolgál, így védve a tejfogat a fogváltás bekövetkeztéig, hiszen a tejfog tömésének a fog élettartama végéig ki kell tartania.

Ha tejfogakon a szuvasodás nagyon mély, a fog elhalt vagy gyulladásban van foghúzásra lehet szükség. A tejfogak általában egy mozdulattal eltávolíthatók, mivel csak az íny tartja őket a helyükön. Épp ezért sokszor elegendő az íny Lidocain spray-el való érzéstelenítése a beavatkozáshoz.

Ha a lyukas tejfogak nem kerülnek betömésre, annyira elromolhatnak, hogy az idegszál begyulladhat, jelentős fájdalmat okozva a gyermeknek. A tejfogakat nem lehet ugyanazon a módon gyökérkezelni, ahogy a maradó fogakat, ezért egy egyedi „mumifikáló” pasztával szokás betömni, ami beszivárog a gyökércsatornába, konzerválva és sterilen tartva a csatornákban lévő idegszálat. Ez az eljárás megszünteti a fájdalmat, emellett biztosítja, hogy meginduljon a gyökér felszívódása, ami a tejfogak kihullásához szükségesek.

Barázdazárás

A fogászati barázdazárás egy egyszerű, gyors, olcsó, esztétikus és fájdalommentes technika, mellyel a rágófogak rágófelszíni szuvasodásai megelőzhetőek. A beavatkozás viszonylag egyszerű, foganként néhány percet vesz igénybe, s a páciens számára nem megterhelő. A rágófelszíni barázdák lezárásával az ételmaradék nem tud a felszíni barázdákba ragadni, így ezen a felületen a fogszuvasodás nehezebben indul el.

A kezelés 6 és 18 éves kor között alkalmazható, s a félévenkénti ellenőrzéseken mindig javasolt az újonnan kibújt fogak barázdazárása, valamint a már meglévő barázdazárások folyamatos ellenőrzése, esetleges cseréje. Az eljárással részben megelőzhető, illetve nagyban csökkenthető a gyermekkori fogszuvasodás gyakorisága.

 

 
Aktuális akcióinkat ide kattintva megtekintheti.
 

 
Keresse időpontért ügyfél-szolgálatunkat vagy kérjen visszahívást.
 

 


Visszahívást kérek


Flórian Dental fogászati szakrendelő

Szolgáltatásaink

Szolgáltatásaink

Tekintse át, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe fogorvosaink segítségével!

Megnézem
Fogorvosaink

Fogorvosaink

Fogorvosaink és munkatársaink várják, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak a panaszaira.

Megnézem
Időpontfoglalás

Időpontfoglalás

Időpontot kérek fogorvosi kezelésre vagy szűrésre!

Megnézem
Kapcsolat

Kapcsolat

Írja meg miben segíthetünk és szívesen visszahívjuk!

Megnézem